Translate

nedeľa 24. marca 2013

Resveratrol - zázrak přírody


Resveratrol jako hlavní účinná látka přípravku Long Life se nachází hlavně ve slupkách a jadérkách modré révy vinné, slupkách a jadérkách černého rybízu, v grapefruitu a červeném víně.

Resveratrol patří mezi neuvěřitelně silné antioxidanty a jako antioxidant vykazuje široké protektivní působení na buňky, tkáně, orgány a celý organizmus.
Resveratrol velmi příznivě ovlivňuje:

1. metabolismus lipidů
2. chrání srdečně cévní systém, brání nadměrné srážlivosti krve
3. snižuje napětí cév, brání oxidaci cholesterolu
4. má pozitivní vliv na prevenci rakoviny prostaty
5. významný účinek proti řadě typů zhoubně nádorových onemocnění (blokuje všechny posloupné procesy, během nichž se zdravá buňka mění na buňku rakovinovou)
6. zesiluje účinek některých antiretrovirových léčiv
7. má schopnost zpomalovat proces degenerace mozku při některých neurologických onemocněních, např. Alzheimerova choroba apod.
8. je 20x silnejší než vitamín C
9. je 5x silnejší než betakaroten
10. má 50x vyšší antioxidačný účinek než vitamín E
11. má schopnost bránit stárnutí buněk a celého organizmu
12. významně posiluje tělesný antioxidační systém, čímž prodlužuje život a působí blahodárně na lidské zdraví
13. je maximálně bezpečný, při užívání nebyly prokázány vedlejší účinky

Resveratrol – podrobnější informace, zajímavosti, fakta

V roce 1981 japonští vědci identifikovali resveratrol a brzy poté se zkoumání účinků resveratrolu na lidský organismus stalo předmětem odborných studií vědců z mnoha zemí světa a trvá doposud..
Práce Davida Sinclaira, PhD, na Harvard University prokázala, že resveratrol ovlivňuje činnost genů produkujících sirtuin (skupina sedmi genů spojených s procesem stárnutí, přezdívané "geny dlouhověkosti“. Klíčem pro prodloužení života je zvýšení aktivity genu, SIR1.Tyto geny mají za úkol regulovat četné biologické procesy a opravovat poškozenou DNA).
Sirtuiny jsou považovány za molekuly s blahodárným účinkem na zdraví a se zázračným efektem na prodloužení života. Zdá se, že činí dědičnou informaci odolnější k poškození a to má na délku života přímo blahodárný vliv. Sirtuin tedy chrání před poškozením DNA a brání tak škodám, jež v našich buňkách s postupujícím věkem páchají například volné radikály.
Vědci se tedy zaměřili na hledání látek, které zvyšují aktivitu genu SIRT1 v lidských buňkách a ze všech srovnání vyšel jako nejúčinnější právě resveratrol, zvyšující aktivitu 13x..
Právě v účincích resveratrolu vidí Sinclair vysvětlení pro tzv. francouzský paradox. Za tímto označením se skrývá fakt, že Francouzi trpí asi o 40% nižším výskytem kardiovaskulárních chorob, než jaký by odpovídal množství tuku, jež konzumují v potravě. Na rozdíl od jiných milovníků tuků popíjejí Francouzi ve zvýšené míře červené víno a Sinclair je přesvědčen, že resveratrol z vína aktivuje v těle francouzských milovníků červeného geny pro sirtuiny. Buňky, které by jinak byly nezdravým životním stylem vážně poškozeny, mají díky sirtuinům šanci na „zhojení“ a přežití. Namáhané tkáně jako je srdeční sval nebo neurony mozku díky tomu vydrží více.

Tým italských vědců vedený neurologem Allessandrem Cellerinem z Scuola Normale Superiore v Pise také otestoval resveratrol na obratlovcích. Vybral si k tomu zvláštní tropickou rybu Nothobranchius furzeri, která je považována za obratlovce s nejkratším životem.Obvykle umírá na sešlost stářím ve věku pouhých 3 měsíců. Cellerino popsal jepičí život této ryby v roce 2003 a už tehdy ji navrhoval jako vynikající laboratorní model pro výzkum stárnutí (například myš se dožívá v laboratorních podmínkách věku kolem 2 let a výzkum jejich dlouhověkosti je během na dlouhou trať). Celkem 150 ryb krmil potravou různě obohacenou o resveratrol a pozoroval u nich nejen prodloužení života, ale i zlepšení zdravotního stavu a větší vitalitu. Vysoké dávky resveratrolu prodlužovaly rybám život až o 50%. Ryby nebyly tak sklerotické, více si pamatovaly. Pitva prokázala, že mají v mozku více neuronů.

Dosavadní výzkumy tedy prokázaly, že resveratrol účinně a vícestranně chrání srdečně cévní systém tím, že snižuje napětí cév, brání oxidaci „špatného“ cholesterolu, brání nadměrné srážlivosti krve a významně posiluje tělesný antioxidační systém, dá se opravdu říci, že prodlužuje život. Neobyčejně významný je rovněž účinek resveratrolu proti řadě typů zhoubně nádorových onemocnění, jenž spočívá v tom, že resveratrol blokuje všechny posloupné procesy, během nichž se zdravá buňka mění na buňku rakovinovou.

Resveratrol je dle vzájemné shody odborníků stoletími ověřenou účinnou látkou, jen donedávna se ji nepodařilo odhalit, neboť její účinky byly zastřeny naopak negativním působením velkého množství alkoholu silných pijáků vína.