Translate

sobota 9. marca 2013

Aloe Vera - klenot v ríši rastlin

Aloe Vera - klenot v říši rostlin


Aloe je rod jednoklíčnolistových rastlín z čeľade liliovitých. Sú to suchomilné, sukulentné rastliny, existuje približne 300 druhov, ale iba 3-4 z nich majú liečivé účinky.




Za tú najúčinnejšiu je považovaná Aloe barbadensis Miller alebo ak Aloe vera. Účinné látky sú obsiahnuté v listoch rastliny. Najväčšie plantáže sa nachádzajú v Mexiku a na juhu USA. Ďalej sa s Aloe vera stretneme v Austrálii, Indii, Číne, na Kanárskych ostrovoch a inde. Rastliny Aloe vera dosiahnu dospelosti za 3-4 roky, rastlina môže dorásť do výšky 75 cm a môže mať až 21 listov.

Aloe vera je s obľubou využívaná k vnútornému aj vonkajšiemu použitie, a to ako vo farmaceutickom priemysle, tak iv kozmetike. Vďačí za to svojím širokospektrálnym účinkom. Najvzácnejšie časť z aloe vera sú dužinaté listy. Tieto listy obsahujú gél, ktorý je z 96% tvorený vodou, pričom zvyšná, len 4% sú zdrojom viac ako 200 účinných látok vykazujúcich farmakologické účinky.

Účinné látky

Aminokyseliny - väčšina exogénnych a endogénnych aminokyselín, čiže tých, ktoré si organizmus nie je schopný sám vyprodukovať (napr. lyzín, leucín, valín, fenylalanín, treonín).

Enzýmy - lipáza, amyláza, celuláza a ďalšie.

Vitamíny - všetky vitamíny zo skupiny B vrátane malého množstva vitamínu B12, kyselina listová, vitamíny C, A, cholín a ďalšie, ktoré sú rozpustné vo vode.

Minerálne zlúčeniny vápnika, draslíka, horčíka, fosforu, sodíka, zinku, železa, mangánu, chrómu, medi a germánia.

Nenasýtené mastné kyseliny - kyselina linolová a linoleová, kyselina stearínová a ďalšie.

Látky s analgetickým účinkom - prírodná kyselina salicylová (lupeol) a mliečnan horečnatý.

Látky s protizápalovým účinkom - beta-sitosterol, kampesterol, bradykináza.

Látky s antibakteriálnym účinkom - fenoly, kyselina škoricová, lupeol, zlúčeniny síry.

Antrachinóny (pôsobí aj analgeticky, antivírusovo a antibakteriálne) - niektoré éterické oleje, rezistanol, antracénu, antranol, barbaloin a rada ďalších.

Saponíny - majú sťahujúce a dezinfekčné účinky na kožu.

Ligníny - vďaka nim preniká šťava z aloe ľahko hlboko do ľudskej kože (4 krát rýchlejšie ako voda).

Biostimulátory - látky, ktoré zohrávajú úlohu katalyzátorov - urýchľujú regeneračné a metabolické procesy.

Cukry-monosacharidy - glukóza, fruktóza a polysacharidy - polymanózy, glukomanózy a veľké množstvo mukopolysacharidov.

Najdôležitejšou zložkou aloe vera sú však jednoznačne mukopolysacharidy, pretože ovplyvňujú biologickú aktivitu ostatných látok v extrakte tejto rastliny.

Mukopolysacharidy

sú polysacharidy s dlhým uhlíkovým reťazcom, ktoré sú nevyhnutnou zložkou každej živej bunky. Mukopolysacharidy sú spevňujúce látkou, ideálnym bunkovým spojivom, ktoré posilňuje ľudský organizmus. Predpokladá sa, že ich nedostatok spôsobuje vírusové infekcie, bolesti kĺbov, bolesti korienkov, opuchy, lymfatické hromadenie a tráviace problémy.
Organizmus produkuje mukopolysacharidy len do doby ukončenia rastu a neskôr ich získava z potravy. Aloe je najbohatším rastlinným zdrojom mukopolysacharidov, medzi ktorými má najdôležitejšiu úlohu acemanany, známy ako jeden z "najsilnejších imunostimulátor rastlinného pôvodu".

Použitie Aloe Vera

Účinná detoxikácia - Šťava z aloe vera je označovaná za účinný detoxikačný prostriedok - efektívne zbavuje telo nežiadúcich látok a jedov. Pre podporu detoxikácie je všeobecne odporúča užívanie aloe vera aspoň dvakrát do roka, a to vždy po dobu dvoch mesiacov. Najvhodnejším obdobím je jar a jeseň.

Črevné a tráviace ťažkosti

Aloe vera je vynikajúcim pomocníkom pri črevných a zažívacích ťažkostiach. Užívanie významne napomáha odstraňovať chronickú zápchu, ale aj akútnej hnačky - tento efekt je spôsobený zrýchlením pohybu čriev (skrátením doby pasáže), ale súčasne schopnosťou znižovať exkréciu vody a elektrolytov, čo zabraňuje dehydratácii. Aloe taktiež pomáha pri pálení záhy, pri nechutenstve či gastritíde (zápal žalúdka), pri problémoch s pankreasom a je vhodná aj pri chorobách pečene, pretože obsahuje choleretické účinky (podpora vylučovania žlče). Veľmi dôležitá je taktiež skutočnosť, že ani pri dlhodobejšom podávaní nevyvoláva návyk.

Imunita

polysacharidy v Aloe významne pomáhajú potláčať infekcie vírusového, bakteriálneho i kvasinkového pôvodu (značný význam spočíva najmä v potlačení pôvodcu kandidózy - Candidy albicans).

Cukrovka - diabetes mellitus

Klinické štúdie (kliknutie na štúdii) preukázali pozitívny prínos užívania aloe vera pri ochorení cukrovkou. Nielen že napomáha chrániť beta bunky slinivky brušnej pred ich vyčerpaním, ale taktiež bolo preukázané, že u pacientov, ktorí aloe užívali, došlo ku zníženiu hladiny cukru v krvi.

Zvýšený cholesterol

Kvalitné aloe vera má priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu. Užívanie aloe významne podporuje správnu činnosť pečene a tým tak napomáha optimalizovať metabolizmus lipidov (tukov). Pozitívnym výsledkom je zníženie hladiny cholesterolu a ochrana organizmu pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Protizápalový účinok, artróza

Veľmi cenným účinkom aloe vera je dobrá schopnosť tlmiť nežiaduce zápaly v tele, najmä zápaly poškodzujúce kĺbovú chrupavku. Preto sa tiež niektoré obsahové látky aloe vera zaraďujú medzi tzv SYSADOA, teda látky, ktoré sa užívajú na predchádzanie a doplnenie liečby artrózy.

Pomoc pri paradentóze

Zápalom ďasien v okolí zubov alebo paradentózou trpí mnoho ľudí. Šťavu z aloe je pre jej výrazné protizápalové účinky možné využiť na podporu hojenia postihnutých ďasien.

Preventívna a doplnková liečba nádorových ochorení:
Zdá sa, že najvýznamnejšie zistenie o účinkoch aloe bola publikovaná v odbornom časopise Japanese Journal of Cancer Research. Vedci z Okinawy tu napríklad informujú o možnosti prevencie nádorových chorôb pravidelným užívaním aloe vera. Nedávne výskumy ukazujú, že najmä vďaka obsahu tzv lektínov a emodinu je aloe schopná spomaľovať rast a delenie nádorových buniek. Ďalšie výskumy by preto mohli potvrdiť možnosť jej využitia aj v liečbe nádorových chorôb.

Aloe vera - klenot v ríši rastlín

Aloe vera sa používa v oblasti medicíny a kozmetiky po stáročia. Antické záznamy ukazujú, že liečivé vlastnosti a hojivé účinky Aloe vera sú známe viac ako 5000 rokov.
Starovekí Číňania a Egypťania Aloe vera používali na liečbu popálenín, zranení a na zníženie horúčky. Súčasná veda znovu objavuje, čo naši predkovia už poznali. Nové štúdie naďalej poskytujú dôkazy o účinkoch Aloe vera, a to či už ide o užívanie vonkajšie alebo vnútorné. V súčasnej dobe je jednou z najviac skúmaných bylín v kategórii prírodných produktov.

Originálne Aloe Vera concentrate  99,5% objednávajte v našom e-shope.